Kameroiden virransyöttö

Lähes kaikki nykyiset IP-kamerat toimivat PoE-sähköllä. Etuna on se, että kameralle tarvitsee vetää vain yksi johto, ja senkin saa kytkeä kuka vain, eikä sähköasentajan lupia tarvita (sähköpistokkeita on harvoin juuri siellä, mihin kamera pitäisi asentaa). Niinpä PoE-kamera on yhtä lailla langaton kamera, kuin WiFi-verkossa toimiva kamera, johon joudutaan sähköt syöttämään erillisellä virtalähteellä. Tarvitaan siis joka tapauksessa yksi johto, ellei jatkuva paristoje vaihtaminen houkuttele.

PoE-standardit ottavat huomioon laitteille erilaiset tehotarpeet. IEEE 802.3af on kirjainhirviö, johon törmää usein. Sen mukainen ethernet-portti antaa laitteelle jopa 12,95 watin tehon, mikä riittää hyvin monille kameroille. Nopeat PTZ-toiminnot ja ennen kaikkea tehokkaat LEDit tarvitsevat kuitenkin enemmän sähköä. Niinpä sellaisten kameroiden liitännässä mainitaan usein IEEE802.3at, jonka mukainen ethernet-portti antaa jopa 25,5 wattia. Liitäntää kutsutaan myös termillä PoE+. IEEE802.3bu:n mukainen portti voi antaa jopa 50 wattia ja IEEE802.3bt Type4:n mukainen jopa 100 wattia. Kaksi jälkimmäistä ovat kuitenkin harvinaisia ja yleensä riittää IEEE802.3af/at-mukaisten porttien käyttö.

Sopivaa PoE-kytkintä valittaessa täytyy ottaa huomioon myös kaikkien kytkimeen kytkettävien kameroiden kokonaiskulutus suurimmillaan. Vaikka kytkimen kaikki portit noudattaisivat IEEE802.3at-standardia eli niistä saisi kameralle tehoa 25,5 wattia, voi kytkimen kokonaisteho olla riittämätön antamaan sellaista tehoa kaikkiin portteihin.  Siksi on syytä tarkistaa, ettei kameroiden kokonaiskulutus ylitä kytkimen PoE-budjettia.

PoE-kytkimissä on myös huomattavia eroja hallittavuuden suhteen. Hallittavalla kytkimellä saatetaan seurata siihen kytkettyjen kameroiden toimintaa ainakin sillä tasolla, että nähdään niiden olevan kytkeytyneinä verkkoon, niiden tuottaman dataliikenteen määrä, mahdollisesti voidaan seurata niiden energiankulutusta ja joillakin hienommilla kytkimillä voidaan nähdä kunkin kameran videon pienoiskuvaa.

Laaja valikoima Power-over-Ethernet -kytkimiä löytyy täältä.

Tiedot päivitetty 8.6.2023