Kameroiden ja tallentimien näkyminen päätelaitteille

Järjestelmän laitteiden näkymiseen internetin kautta eri päätelaitteille on monia eri vaihtoehtoja. Seuraavassa lyhyesti näiden eri tekniikoiden etuja ja haittoja sekä vaatimuksia kamerajärjestelmän internetliittymälle (ei katselijan liittymälle):

 1. Kiinteä julkinen IP-osoite
  Varmatoiminen, mutta kallis ja usein varsinkin mobiiliverkkoon vaikeasti hankittava vaihtoehto.
  Soveltuu käytettäväksi yritysliittymissä, joissa on vapaita IP-osoitteita.
 2. Nimipalvelun käyttö
  Melko edullinen, mutta edellyttää julkisen IP-osoitteen, jota ei yleensä ole uusissa mobiililiittymissä. Julkisen IP-osoitteen mobiililiittymien tarjonta on vähäinen ja liittymät kallistuvat kaiken aikaa.
 3. Pilvipalvelut
  Monilla valmistajilla on pilvipalvelu, jonka avulla kameraan saadaan yhteys ilmaiseksi. Toiminnan saattavat estää tiukat palomuuriasetukset. Tämä koskee myös joitain mobiililiittymiä, jotka ovat operaattorin palomuurin suojassa.
 4. VPN
  VPN-ratkaisuissa käytetään kiinteitä osoitteita, mutta koska ne eivät ole julkisia, kamerat näkyvät helposti koko VPN-verkossa, mutta eivät sen ulkopuolelle. VPN-toteutus antaa parhaimman tietoturvan, koska pelkkä sähköpostilla tms. välitetty kameraosoite ja salasana eivät riitä kuvamateriaaliin käsiksi pääsemiseen.

Suomalaisen valmistajan Tosibox-tuotteilla on helppoa toteuttaa VPN-verkko. Kamerajärjestelmän verkkoon asennetaan Tosibox Lukko, joka muodostaa automaattisesti turvallisen VPN-verkkoyhteyden tietokoneeseen, jossa on Tosibox Avain, tai kännykkään tai tablettiin, jossa on mobiili client-ohjelma. Samalla tavalla saadaan kaikki muutkin verkkolaitteet näkymään etäkäyttäjille. Verkot voivat muodostua kiinteistä- ja mobiiliverkoista.

Tiedot päivitetty 8.6.2023